Poštovane mještanke i mještani, te prijatelji općine Čačinci

Općina Čačinci danas broji oko 2800 stanovnika čiji su preci na ovo područje stizali iz svih dijelova Hrvatske i Europe u potrazi za  lakšim načinom življenja i željom za zasnivanjem obitelji.
Kroz sve ove godine postojanja općina Čačinci ispunjava svoje zakonske zadaće jedinice lokalne samouprave te u okviru svojih mogućnosti stvara uvjete za život svim dobnim skupinama i segmentima društva, od udruga do gospodarstvenika.
Dokaz o tome su novčane pomoći za svako novorođeno dijete, sufinanciranje rada dječjeg vrtića, pomoći u realizaciji projekata osnovne škole, bespovratne stipendije za srednjoškolce i studente i ono po čemu smo vjerojatno jedinstveni u Državi, športske stipendije učenicima i studentima što ukupno čini preko 50 stipendista.
Redovno je praćen i sufinanciran rad svih udruga, a potpore gospodarstvenicima manifestiraju se kroz Program olakšica i poticaja razvoja gospodarstva općine Čačinci na osnovu kojeg je moguća kupnja zemljišta unutar poslovnih zona po izuzetno povoljnim uvjetima te je u protekloj godini putem javnog natječaja prodano zemljište unutar zone Lipovac, reda veličine oko 5 hektara.
Također, radovi na izgradnji i modernizaciji osnovne infrastrukture odvijali su se u skladu i mogućnostima općinskog proračuna jer je potpora od strane Države gotovo u potpunosti izostala, izuzev dovršetka izgradnje vodovoda u Paušincima koji je pušten u rad 16. travnja 2014. godine i djela radova na izgradnji akumulacije Seginac.
Iako su teška vremena, općina Čačinci spremno je preuzela i realizirala ciljeve koji su postavljeni za budućnost:

  • Izrađena je projektna dokumentacija za ekološku javnu rasvjetu uz državnu cestu D2 – ukupno 5,5 kilometara,
  • Prijavljen je projekt adaptacije Hrvatskog doma kulture,
  • Izrađeni su troškovnici za uređenje pješačkih staza uz državnu cestu i uređenje trga dr. Franje Tuđmana te su krenuli radovi na izgradnji,
  • Uređena su dječja igrališta u četiri najveća naselja općine,
  • Pripremljena je dokumentacija i dobivena građevinska dozvola za 3., 4. i 5. fazu kanalizacijskog sustava naselja Čačinci

i mnogi drugi veći i manji projekti su u pripremi ili su spremni za izvođenje te je na nama da uz pomoć županije, Države i europskih fondova realiziramo sve ili barem veći dio zacrtanih projekata.
Svakako da očekujemo od svih relevantnih čimbenika, kako društvenog tako i gospodarskog života, pomoć i partnerstvo u provođenju svih navedenih projekata.

U rješavanju strateško važnih projekata za sigurnost i opstojnost općine došli smo daleko. Ali toliko je još toga potrebno učiniti.
Ovo je naše vrijeme, vrijeme otvaranja vrata za dobru budućnost naše djece; vrijeme za učvršćivanje prosperiteta. Zato, kada se sretnemo s onima koji sumnjaju  i onima koji pod svaku cijenu žele onemogućiti naš razvoj, vjerujte mi, znati ćemo im odgovoriti! Općina Čačinci otvorena je za suradnju sa svim dobronamjernim ljudima kojima je čovjek na prvome mjestu, prihvaćamo pomoć svakoga, ali mi ćemo, bez obzira na pomoć sa strane ili ne, ostvariti naše zamisli.
Stoga pozivam sve ljude dobre volje, da zajedno za bolju Hrvatsku i bolju općinu Čačinci, ozbiljno razmislimo i uz molitvu da kao pojedinci ne budemo nemarni, otvorimo srce u iskrenosti i čistog srca proslavimo Božić.

Želim da svi zajedno Božić dočekamo u sreći i zadovoljstvu sa svojim obiteljima i bližnjima te da nam rođenje malog Isusa bude dodatni poticaj za nadu u optimističan početak nove, bolje i uspješnije godine.

Želim da u Novoj godini i nadalje u našim obiteljima i našoj zajednici izgrađujemo zajedništvo, ljubav, vjeru i međusobno razumijevanje.

Čestit Božić i sretna nova 2015. godina.

Načelnik općine Čačinci
Mirko Mališ, ing.