Oko pet stotina osoba okupilo se juèer na komemoraciji u povodu 65. obljetnice od stradanja hrvatskoga naroda u Slatinskom Drenovcu. Iz središta Slatinskog Drenovca krenula je  procesija sa pjesmom do mjesnog groblja, gdje kod križa muèenika održana sveta misa koju je predvodio èaðavaèki sveæenik Valentin Haliæ, gdje je poslije svete mise i uprilièeno polaganje vijenaca. Komemoracija je održana pod pokroviteljstvom  Virovitièko – podravske županije i Opæine Èaèinci a u organizaciji Udruge Hrvatski domobran; ogranci Slatina –Orahovica i HVIDR-e Virovitièko-podravske županije. 

Prisutnima su se na centralnoj komemorativnoj sveèanosti obratili domaæin Mirko Mališ, naèelnik opæine Èaèinci, predstavnik udruge Hrvatski domobran Dragutin Franiæ, izaslanik Bjaburškog voda Vice Vukojeviæ i saborski zastupnik i presjednik HVIDR-e RH Josip Ðakiæ koji je u vrlo emotivnom govoru prozvao poèinitelje ovih strašnih zlodjela ogorèen jer su ubijani civili, žene i djeca, a vojnike se, reèeno je, ubijalo bez suðenja, a sve u sjenci komunistièkog režima, meðu 900 masovnih grobnica je i ova katakonba u kojoj je svojedobno pronaðeno 464 kostura èijom je analizom utvrðeno kako su ubijeni iz neposredne blizine.  

Slatinski Drenovac bio je radni logor, veliko gubilište hrvatske vojske i civila osnovan veæ koncem 1942. godine. U njega su dovoðeni zarobljeni hrvatski vojnici te civili koji su pružali logistiku za partizansku vojsku. Tu je stolovao prijeki vojni sud Šeste korpusne vojne oblasti kao i prijeki vojni sud za podruèje Slatine. U njemu je, meðu ostalim, ubijen i Julije Buerger, poznati slatinski sveæenik – strijeljan pod optužbom da je ‘pod okriljem sveæenièkih halja služio mrskom okupatoru’.

Skupu su uz veliki broj prisutnih bili nazoèni predstavnici susjednih opæina i gradova. 

{gallery}komemoracija{/gallery}

Foto: Robert Turkalj