mlakar1.jpgObitelj i prijatelji poginulog policajca Stjepana Mlakara, prve žrtve Domovinskog rata na orahovaèkom podruèju, 11.08.2010. godine, na 19-tu obljetnicu pogibije, odali su poèast minutom šutnje, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeæa. Poèast su Mlakaru odali predstavnici Koordinacije udruga iz Domovinskog rata Orahovica, vojske i policije te civilne vlasti. Na dan pogibije Stjepana Mlakara prije 19 godina,  kada su odmetnuti Srbi napali policijsku  patrolu u redovnoj ophodnji i kada je Franjo Sterle teško ranjen a Josip Jurkoviæ lakše, prisjetio se u ime Koordinacije udruga, Vlado Jurlina…

Zamjerio je u svom govoru Jurlina, što Hrvatska ne kažnjava ubojice hrvatskih policajaca, vojnika i civila, a zahvalio svima koji su danas bili na mjestu pogibije Stjepana Mlakara i ne dozvoljavaju da taj dogaðaj padne u zaborav.

Komemorativnom skupu obratio se i jedan od tadašnjih zapovjednika policije i današnji predsjednik Opæinskog vijeæe opæine Èaèinci, Miroslav Buneta, koji je i danas izrazio poštovanje obitelji poginulog Mlakara, koji je bio prva žrtva u Domovinskom ratu. Govorio je Buneta o namjerama odmetnutih Srba koji su smatrali da su tim zloèinaèkim napadom na policijsku patrolu uplašili Hrvate ovoga kraja. No, završetak rata na orahovaèkom  podruèju veæ koncem te godine, pokazao je namjeru hrvatskog naroda da obrani svoju Državu, kazao je Buneta. Zahvalio je svim žrtvama i svim hrabrim braniteljima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu.

Zamjenik zapovjednika Policijske postaje Orahovica u Domovinskom ratu, Antun Grabovac, prigodnim je rijeèima pozdravio skup sjeæanja, govoreæi kako je današnje okupljanje izraz poštovanja i sjeæanja na najveæu žrtvu koju je Stjepan Mlakar mogao dati u obrani Hrvatske, a to je život. Prisjetio se Grabovac i kako do tog napada prije 19 godina, nije bilo ni jednog neželjenog dogaðaja, te da stanovnici brdskog podruèja tadašnje opæine Orahovica nisu imali razloga za napad na hrvatske policajce.

Po završetku komemoracije na mjestu pogibije,  svi sudionici  pošli su  u  Èetekovac, gdje na mjesnom groblju poèiva poginuli hrvatski policajac Stjepan Mlakar.

 

autor: Gordana Jajèanin-Vidoviæ

Izvor:www.radio-orahovica.com

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]