Izaslanstvo Općine Čačinci na čelu sa zamjenikom načelnika Alenom Jurencem u subotu će u 14 sati položiti vijenac i zapaliti svijeću na mjesnom groblju Unter-Loibach u Bleiburgu.

Ove se godine obilježava 69. obljetnica od pogibije tadašnjih hrvatskih vojnika (domobrana i ustaških postrojba NDH) i hrvatskih civila na Bleiburškom polju.
Vojska i civili pokušali su se na kraju Drugog svjetskog rata predati savezničkim snagama. Na putu preko slovenskih gradova Celja, Slovenj Gradeca i Dravograda pred austrijskim Bleiburgom ih je zaustavila britanska vojska te ih izručila jugoslavenskoj partizanskoj vojsci.
Prema podacima Hrvatske enciklopedije (LZ “Miroslav Krleža” 2000.) pokraj Bleiburga se 15. svibnja 1945. predalo oko 95 tisuća hrvatskih vojnika, bez civila.
Zarobljeni vojnici i civili, od kojih je dio ubijen na samom Bleiburškom polju, potom su sljedećih nekoliko mjeseci uz maltretiranja i mučenja u ‘marševima smrti’ vođeni kroz cijelu negdašnju Jugoslaviju.
Na tim marševima velik broj zarobljenih je i ubijen. Ti se događaji zajednički zovu Križni put. Broj žrtava i do današnjeg dana nije točno utvrđen.

Bit će ovo treći put da se komemoracija održava bez pokroviteljstva Sabora Republike Hrvatske, koje je ukinuto dolaskom Kukuriku koalicije na vlast. Doduše, još 2012. je Sabor komemoraciju financirao jer su sredstva u proračunu već bila predviđena. Pokrovitelji će zato biti nekoliko županija, općina i gradova iz Hrvatske i BiH. Među njima, kao i prošle godine, bit će Virovitičko-podravska županija. Župan Tomislav Tolušić i sam će se uputiti na Bleiburg. On smatra da bi Sabor morao vratiti pokroviteljstvo nad komemoracijom.

Veliki broj Hrvata je ondje poginuo. Tko je bio na kojoj strani nije važno. Poginulo je puno civila, poginulo mnogo nedužnih ljudi, majki i očeva, braće i sestara i hrvatska država bi mogla imati toliko pijeteta prema tom događaju da dođe tamo i položi vijence – rekao je župan Tolušić.