Na temelju članka 23. stavka 1. Zakona o registru birača (”Narodne novine“, broj 144/12, 105/15 i 98/19) Virovitičko-podravska županija, Služba za poslove župana i opće poslove, daje slijedeću

OBAVIJEST BIRAČIMA

Predsjednik Republike Hrvatske je 15. ožujka 2024. godine donio Odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor.

Izbori na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj održat će se u srijedu, 17. travnja 2024. godine.

Obavještavaju se birači da mogu izvršiti pregled, dopunu i promjenu podataka upisanih u registar birača te podnijeti zahtjev za privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta, izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta, izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju, putem sustava e-Građani, e-Birači, u Službi za poslove župana i opće poslove, Virovitica, Trg Ljudevita Patačića 1, soba 16, na e-mail marijana.demsic@vpz.hr ili telefonom na broj 743-144, svakim radnim danom od 7,00 do 15,00 sati, zaključno do subote, 6. travnja 2024. godine. od 7,00 do 24,00 sata, te svakim radnim danom, zaključno do petka, 5. travnja, u vremenu od 7 do 15 sati, u:

– PITOMAČI, Matični ured Virovitica, Ljudevita Gaja 26,
– ORAHOVICI, Matični ured Orahovica, Franje Gavrančića 6
– SLATINI, Matični ured Slatina, Trg svetog Josipa 10

Birači mogu pregledati svoje podatke upisane u registar birača na mrežnoj stranici Ministarstva pravosuđa i uprave: https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca.

Pozivaju se pripadnici nacionalnih manjina, a posebno oni koji će navršiti 18 godina do dana održavanja izbora da se izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti neposredno u Službi za poslove župana i opće poslove ili putem sustava e-Građani, u dijelu e-Birači unutar usluge e-Promjena nacionalnosti. Birači se na dan izbora ne mogu izjašnjavati o svojoj nacionalnoj pripadnosti.

Birači za koje se, prilikom dolaska na biračko mjesto, utvrdi da nisu upisani u izvatke iz popisa birača, mogu na dan izbora ostvariti svoje pravo glasovanja s potvrdom za glasovanje.