fotografija_4

U sklopu tradicionalnog nogometnog turnira posvećenom tragično preminulom, bivšem nogometašu čačinačke Mladosti, Marijanu Bionidiću- Švabi, postavljena je izložba pod nazivom ”Čačinački nogomet kroz povijest”. Inicijator i autor izložbe je Saša Tir, dugogodišnji vratar, a danas trener vratara čačinačke Mladosti:

Želio sam eto na ovaj način pokušati sačuvati povijest čačinačkog nogometa. Hvala svim sumještanima koji su ustupili svoje fotografije za ovu izložbu. Mladi naraštaji našeg mjesta na ovoj su izložbi mogli saznati kako se prvi nogometni klub u Čačincima osnovan 1938. godine zvao ”Slavonija”, potom je 1950. promijenio ime u fiskulturni aktiv ”Mladost” da bi se tijekom 50-ih i 60-ih zvao ”Željezničar” pa ”Vatrogasac” i na kraju od 1963. nosi  današnje ime NK Mladost Čačinci”.  – kaže autor i inicijator izložbe Saša Tir. 

Izložba sadrži uglavnom fotografije momčadi iz povijesti čačinačkog nogometa, nekoliko fotografija predstavljaju detalje iz igre, radne akcije na igralištu…. Posjetitelji su bili oduševljeni, oni stariji su se prisjetili svoji lijepih dana mladosti, a oni mlađi su puno toga naučili u sportu u svome mjestu:

Ovo je fantastičan način da se očuva povijest kako sporta tako i cijelih Čačinaca. Hvala Saši Tiru i našim sumještanima koji su ustupili fotografije koje će vječno čuvati sve bogatstvo našeg sporta i mjesta i vjerujem kako će ovo biti poticaj i drugim sportskim i inim udrugama da naprave  nešto slično kako bi sačuvali čačinačku povijest“. – zaključio je prilikom otvaranja načelnik općine Čačinci Mirko Mališ.

(Vladimir Grgurić, icv.com.hr)

{gallery}svabo2013{/gallery}