Komemoracija Slatinski Drenovac

Oko pet stotina osoba okupilo se  9. lipnja na komemoraciji u povodu  obljetnice  stradanja hrvatskoga naroda u Slatinskom Drenovcu.
Nakon polaganja cvijeća i svijeća kod križa na groblju u Slatinskom Drenovcu održana je sveta misa zadušnica za civilne žrtve krvoprolića kojeg su izvršili pripadnici partizanskih komunisitičkih postrojbi u periodu Drugog svjetskog rata i nakon njega.

Slatinski Drenovac bio je radni logor, veliko gubilište hrvatske vojske i civila osnovan već koncem 1942. godine. U njega su dovođeni zarobljeni hrvatski vojnici te civili koji su pružali logistiku za partizansku vojsku. Tu je stolovao prijeki vojni sud Šeste korpusne vojne oblasti kao i prijeki vojni sud za područje Slatine. U njemu je, među ostalim, ubijen i Julije Buerger, poznati slatinski svećenik – strijeljan pod optužbom da je pod okriljem svećenićkih halja služio mrskom okupatoru.

Prije svete mise načelnik Mirko Mališ sa izaslanstvom općine Čačinci, načelnik Tomislav Durmić sa izaslanstvom općine Zdenci i Udruge proistekle iz Domovinskog rata položili su vijence kod spomen obilježja poginulom hrvatskom branitelju Miri Košćaku povodom 21. obljetnice njegove pogibije uz blagoslov župnika župne crkve Presvetoga Trojstva  Ivice Razumovića.

Skupu su uz veliki broj prisutnih bili nazočni predstavnici susjednih općina i gradova.

{gallery}kom_drenovac_2013{/gallery}