Sedmo izdanje brdske utrke ”Biser Slavonije” protekao je u vrlo dobrom raspoloženju po nešto hladnijem vremenu od očekivanog, no za natjecatelje koji su trebali pretrčati 10 kilometara po Parku prirode Papuk to nije bila velika prepreka. Staza brdske utrke i bogatstvo prirode Papuka nije ostavilo ravnodušnim nikoga od sudionika ”Bisera Slavonije”, a pogotovo one koji su prvi put došli savladati slavonsku planinu. Svi sudionici su bili jednoglasni da će doći i iduću godinu unatoč tomu što je staza prilično teška, osobito pred kraj utrke kada je trebalo trčati preko kilometar strmog uspona.

Vrlo dobra organizacija članova Maraton kluba Hrvatski sokol Osijek i djelatnika Općine Čačinci, te ljubazno osoblje planinarskog doma Jankovac i zaposlenika Parka prirode Papuk koji su dali su sve od sebe da svi učesnici utrke osjete što je slavonsko gostoprimstvo daju garanciju da će ova utrka ‘rasti’ iz godine u godinu kako po broju natjecatelja tako i po podršci trkačima.

Posebno zadovoljan je bio pobjednik utrke Nikola Špoljar iz Atletskog kluba Sljeme što i nije krio u izjavi nakon pretrčanih deset kilometara:

O Papuku mogu samo reći riječi hvale. Prekrasna planina ispunjena prelijepom šumom i izvorskim potocima, zato i volim trčati na njemu,prezadovoljan sam pobjedom jer pobijediti Zorana Žilica nije mala stvar. Staza je ove godine pun pogodak za trčanje kako za profesionalce tako i za rekreativce. Sve skupa utrka je organizirana jako dobro, staza dobro označena, okrijepe na mjestu gdje su i najpotrebnije. Jako sam zadovoljan i definitivno dolazim i sljedeće godine.

Nikola Špoljar je deset kilometara jankovačkih nizbrdica i uzbrdica pretrčao za samo 43 minute i 19 sekundi, a glavni favorit Zoran Žilić iz AK Koprivnica na cilj je došao drugi sa zaostatkom od četrdesetak sekundi. Treći je bio još jedan član AK Sljeme Nikola Smolić s vremenom od 47,20 minuta.

U konkurenciji ljepšeg spola pobijedila je poznata hrvatska ultramaratonka  Marija Vrajić s vremenom 53,29 minute, druga je bila Osječanka Danijela Černić iz AK Slavonije Žito, dok je treća bila Mirela Iža iz MK Hrvatski sokol. Posebno treba istaći najmlađu sudionicu petnaestogodišnju Josipu Livaković. Ona je stazu od pet kilometara pretrčala za 42. minute i 45 sekundi.

Novčane nagrade pobjednicima i poklon pakete svim učesnicima podijelio je načelnik općine Čačinci Mirko Mališ koji je istako da će općina Čačinci i dalje podržavati ovu utrku i da će učiniti sve da ona bude svakom godinom i bolja.

Biser Slaovnije je zaključen sa zajedničkim ručkom, šumarskim grahom i druženjem trkača i posjetitelja PP Papuk.

Izvor: OSJEČKI FERIVI POLUMARATON