Tribina Put vjere i nade u Čačincima

U organizaciji UHBL-PTSP-VPŽ-Orahovica, pod pokroviteljstvom općine Čačinci i načelnika Mirka Mališa, u sklopu projekta promicanje vrijednosti Domovinskog rata u Domu kulture u Čačincima održana je tribina pod nazivom Put vjere i nade i  promocija knjige Preživio sam Vukovar i Ovčaru.

Gost tribine Srećko Karić hrvatski vojni invalid, predavač koji je u uvodnom dijelu predavanja naglasio riječi autora Vilima Karlovića: Svi koji moju knjigu čitaju i dolaze na promocije neka se prisjete kako sam u uvodu knjige napisao kako bih volio da svi koji knjigu budu čitali ne čine to kao Srbin ili Hrvat nego isključivo kao čovjek.

“Put vjere i nade” je hrvatsko vjerničko-domoljubni projekt čiji je nositelj Vilim Karlović, hrvatski časnik i vojni zapovjednik,branitelj koji je prošao sva ratišta od Vukovara do Dubrovnika. Taj dobitnik visokih državnih odlikovanja autor je knjige “Preživio sam Vukovar i Ovčaru”.
Karlović je jedan od sedmorice preživjelih sa Ovčare.

Između ostalog što je vrlo važno za stanovnike Čačinaca i Orahovice opisuje dolazak i stradavanje suboraca Gardijske brigade Tigrovi pod zapovjedništvom Josipa Nemeca, teško ranjavanje Borisa Trifunovskog iz Orahovice te zadnje kontakte sa Željkom Majorom iz Čačinaca koji su se odvijali na Ovčari prije nego što je pogubljen.
Srećko Karić naglasio je da tribina nosi ime “Put vjere i nade” jer želi pokazati kako se u životu uvijek mora imati vjere i nade kao što je Vilim imao u Vukovaru. Tribinu uz članove braniteljskih udruga, obitelji poginulih branitelja, djece i mladeži, predstavnike obrazovnih ustanova pratio je velik broj mještana Čačinaca.

U projektu promicanja vrijednosti i istine o Domovinskom ratu dogovorena je daljnja suradnja i predavanja diljem Virovitičko-podravske županije, koja će se održavati po školama i raznim kulturnim ustanovama, sve u cilju da se naši heroji ne zaborave,te da probudimo uspomene na njihova herojska dijela.

{gallery}tribina{/gallery}