župan Tomislav Tolušič na obilježavanju 20. obljetnice oslobađanja potpapučkog područja

U organizaciji Koordinacije udruge proisteklih iz Domovinskog rata Orahovica, održana je 21. obljetnica oslobađanja prostora bivše općine Orahovica. Uoči svečanog programa obilježavanja, čelnici Koordinacije zapalili su svijeće i položili cvijeće na grobnim mjestima svih poginulih hrvatskih branitelja s ovoga podučja te kod svih spomen obilježja poginulim hrvatskim vitezovima na orahovačkom području. 400-injak hrvatskih branitelja, na svečanom programu prvi se ispred organizatora obratio predstavnik koordinacije udruga Antun Grabovac:

Posebno i uzdignute glave okupili smo se da proslavimo 21. obljetnicu oslobađanja privremeno okupiranih područja bivše općine Orahovica. Područje je oslobođeno 15. prosinca 1991. godine i to je bilo prvo oslobođeno područje u republici Hrvatskoj za vrijeme Domovinskog rata. Da međunardoni pritisak nije zaustavio akciju ”Otkos”, hrvatske vojne i redarstvene snage tada bi oslobodile kompletno područje koje je tek oslobođeno Bljeskom. Mi smo obranili podravsku magistralu i željezničku prugu  Osijek-Zagreb kojima promet nikad nije bio prekinut. Ponosni možemo biti na generaciju koja je ostvarila stoljećima sanjani san o samostalnoj i suverenoj državi Hrvatskoj. Ponosni smo na uspjehe hrvatske vojske i policije u Domovinskom ratu. Lijepo je što smo i drugi puta obilježili ovu uspješnu bojevu akciju. Trebamo se prisjećati ovakvih  događaja kako oni ne bi ostali zatomljeni u zaleđu vremena, jer da Domovinskog rata nije bilo, ne bi bilo niti slobodne i neovisne Hrvatske.
 – rekao je između ostalog Grabovac.

Nazočnima su se potom obratio načelnik općine Čačinci Mirko Mališ zahvalivši braniteljima na njihovoj žrtvi te podsjećajući kako su ovakve obljetnice iznimno važne za mlađe naraštaje koji moraj znati i čuvati istinu Domovinskog rata. Gradonačelnik Orahovice Josip Nemec naglasio je važnost akcije oslobađanja područja bivše općine Orahovice te važnost velikog broja hrvatskih branitelja nazočnih na ovoj obljetnici te istaknuo da je ta brojka dokaz da se hrvatski branitelji i danas drže zajedno i čuvaju Domovinski rat. 

Župan Virovitičko podravske županije Tomislav Tolušić ispričao je jednu znakovitu anegdotu :
Danas kada sam išao u Čačince moja trogodišnja kćer Tena pitala me kao idem? Rekao sam da idem u Čačince pokloniti se i zahvaliti hrvatskim braniteljima za sve što su učinili. Tada me Tena pitala, a tko su tata hrvatski branitelji? Ja sam odgovorio da su to ljudi koji su nama omogućili da danas živimo slobodno u svojoj državi Hrvatskoj. Na to mi je Tena samo rekla, ”Idi tata i reci im hvala i od mene”! Pa hvala vam hrvatski branitelji što naša djeca danas žive u svojoj neovisnoj i prelijepoj Hrvatskoj. – rekao je Tolušić.

Predsjednik HVIDR-e RH i saborski zastupnik Josip Đakić prisjetio se ratnih vremena i naglasio kako je akcijom oslobađanjem šireg orahovačkog područja spriječen daljnji prodor neprijatelja:
Nemjerljiva je hrabrost svih hrvatskih ratnika pa tako i ratnika koji su se borili i dali svoje živote na ovom području. Danas hrvatski branitelji budite ponosni na ono što ste napravili, imate svako pravo u ovoj državi i to vam nitko ne može oduzeti. Svi zajedno moramo se i dalje boriti da pronesemo istinu o Domovinskom ratu.  – zaključio je Đakić. 

Treba svakako izdvojiti i trenutak kada je predstavnik koordinacije Antun Grabovac izdvojio kako danas svi hrvatski branitelji moraju biti ponosni na svoje generale te da je oslobađajuća presuda jedina moguća presuda koja je mogla biti donijeta generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču što je cijeli skup popratio gromoglasnim pljeskom.        

{gallery}otkos{/gallery}

                                                                                                                                                                                    Vladimir Grgurić