tribina_elvira

Zajednica udruga HVIDRA Virovitičko-podravske županije u suradnji s Hrvatskom udrugom za prevenciju suicida u koordinaciji s braniteljskim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, općinama, gradovima i Županijom, dana 30. siječnja, u Čačincima organizirali su javnu tribinu pod nazivom “Prevencija ovisnosti i smrtnosti hrvatskih branitelja”. Pokrovitelj tribine je Ministarstvo branitelja RH.

Doktorica Elvira Koić u vrlo zanimljivom predavanju i pred više od pedeset hrvatskih branitelja, u Čačincima kazala kako se o suicidu mora što više  pričati kako bi se povećala svjesnost hrvatskih branitelja, jer konačni cilj je sprečavanje posljedica traumatskih iskustva vezanih uz rat, prenesu na  generacije koje dolaze iz nas.

Od 1998. do 2010. godine umrlo je  24 tisuće hrvatskih branitelja, samo 2011. 2.354, a 2012. godine 1836 hrvatskih branitelja. Najčešći uzroci smrti tumori i karcinomi, samoubojstva, bolesti srca  te probavnog trakta, rekla je doktorica Koić, koja je dodala kako godišnje u svijetu suicid počini oko milijun ljudi.
Suicidno ponašanje vezuje se uz ovisnosti, a jedna od najvećih ovisnosti u Hrvatskoj su danas kockanje i klađenje.

Hrvatska zemlja spada u zemlju s visokim rizikom od suicida. Ono što je vrlo loše, rekla je doktorica Koić, stopa suicida, kroz vrijeme, pomiče se prema mlađim dobnim skupinama od 40 pa sve do 24 godina starosti. Na području županije Virovitičko-podravske županije godišnje se zabilježi od 25 do 35 slučaja suicida, što županiju svrstava na peto mjesto u Hrvatskoj po broju suicida godišnje. Najrizičnije županije za život u Hrvatskoj su Krapinsko-zagorska, Ličko- senjska i Bjelovarsko- bilogorska.
Na koncu jučerašnje tribine doktorica Koić braniteljima je kazala kako je normalno samo ono što veseli, jer radost je jedina smisao postojanja, dok sve ostalo vodi negativnostima.
Predsjednik Zajednice udruga Hvidra Virovitičko-podravske županije Nenad Križić kazao je kako je želja Udruge da s ovim i sličnim predavanjima upozna sve branitelje s područja županije.
Sudionike jučerašnje tribine pozdravio je i načelnik općine Čačinci Mirko Mališ. (www.radioorahovica.com)