bizovac

DANAS SE U BIZOVCU OBILJEŽILA 22. GODIŠNJICA POGIBIJE POLICAJCA JOSIPA JURENCA KOJOJ SU NAZOČILI  I PREDSTAVNICI OPĆINE ČAČINCI PREDVOĐENI ZAMJENIKOM NAČELNIKA ALENOM JURENCEM.

Najveća tragedija u povijesti Bizovca dogodila se iza podneva 7. studenog 1991. godine. Toga jesenjeg dana srpski zrakoplovi obrušili su se na ovo mirno slavonsko selo.  Od siline detonacije i pritiska na ulaz u hotel poginuo je jedan mladi muškarac. Samo sat vremena kasnije zračnim napadom neprijateljska avijacija pokušala je srušiti željeznički kolodvor. Ispaljeni projektili opet neprecizni teško su oštetili nekoliko obiteljskih kuća iza kolodvorske zgrade sa sjeverne strane, u Kolodvorskoj ulici.
U drugom zračnom napadu MIG-21 ispalio je ubojite projektile na samo središte Bizovca prepuno mještana, civila i radnika koji su se mirno, ne slutivši opasnost, vraćali svojim domovima s posla. Od razornih projektila ispaljenih iz srbočetničkih aviona oštećeni su prodajni prostori trgovine, obiteljske kuće, obližnji poslovni prostori. Stradali su mještani, koji su se tamo zatekli, patrola prometne policije, djelatnici Robne kuće i slučajni prolaznici.
Prilikom avionskog raketiranja Bizovca poginulo je osmero ljudi a među poginulima su Josip Jurenac kao i njegovi kolege koji su tom prilikom obavljali svoju službenu dužnost.

Iako je od nemilog događaja prošlo dvadeset i dvije godine počinitelji ovog barbarskog zlodjela nisu otkriveni i privedeni pred lice hrvatskog pravosuđa.
Stradalim žrtvama u znak sjećanja na tragične događaje koji su se zbili 7. studenog 1991. u Bizovcu odajemo počast, a njihovim obiteljima iskazujemo iskrenu sućut”. – naglasio je načelnik općine Bizovac gosp. Srećko Vuković.

Ovom prilikom prisjećamo se i svih hrvatskih branitelja koji su tijekom Domovinskog rata svoje živote položili na oltar neovisne i slobodne Republike Hrvatske.

{youtube}DN7xKEDvVx4{/youtube}