1

U sklopu projekta “Imamo prijatelja na cijeloj planeti” 11-ero učenika ukrajinske Kamjanec-Podiljske gimnazije iz Hmeljnicke oblasti posjetilo je Virovitičko-podravsku županiju. Učenike je prilikom dolaska na Višnjicu, gdje su odsjeli od subote 27. do ponedjeljka 29. srpnja, dočekala predsjednica Skupštine Virovitičko-podravske županije Ana-Marija Petin koja je djeci i učiteljicama zaželjela dobrodošlicu i ugodan boravak u Virovitičko-podravskoj županiji. Nedjelja je bila rezervirana za razgledanje Jankovca i Parka prirode Papuk, a prilikom povratka na Višnjicu i jahanje, vožnju kočijom te gađanje lukom i strijelom. Učenike je prilikom razgledavanja Jankovca i Parka prirode Papuk pratio i ravnatelj Srednje škole Marka Marulića iz Slatine Petar Žarković, koji je tu prigodu iskoristio za ostvarivanje suradnje sa gimnazijom iz Kamjanec-Podiljskog. Prilikom obilaska Višnjice učenicima se pridružio zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Zdravko Dijaković koji je mališanima podijelio prigodne suvenire i poklone. Djeca su se zamjeniku župana Zdravku Dijakoviću i vlasnici Višnjice Kseniji Plantak zahvalili pjesmom i prigodnom zahvalnicom gradonačelnika Kamjanec-Podiljskog . Posjet ukrajinske djece Virovitičko-podravskoj županiji organizirali su Virovitičko-podravska županija, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije i Turistička zajednica Općine Čačinci.

Ukrajinski gimnazijalci u sklopu svojeg posjeta Virovitičko-podravskoj županij obišli su izletište Jankovac pod stručnim vodstvom rendžera Parka Prirode Papuk i direktorice Turističkog ureda Turističke zajednice općine Čačinci Ane Štefičar.

Prošetali su poučnom stazom te razgledali grob grofa Jankovića, staklarsko groblje i poznati Jankovački slap.

Projekt „Imamo prijatelja na cijeloj planeti“ gimnazija iz ukrajinskog grada Kajmanec-Podiljski u suradnji sa školama iz Hmeljnicke oblasti provodi od 1999. godine. Od početka provedbe projekta nekoliko generacija učenika iz Hmeljnicke oblasti na čelu s voditeljicom Belom Kaushanskom, obišli su 34 zemlje diljem svijeta, dok je ove godine na rasporedu obilazak 11 zemalja i to redom: Poljska, Slovačka, Austrija, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, Albanija, Grčka, turska, Bugarska i Rumunjska. U Hrvatskoj će, osim Virovitičko-podravske županije, posjetiti Plitvička Jezera i grad Split.

(www.vpz.hr)

{gallery}ukrajinci{/gallery}