Princip izdavanja dozvola za kretanje između gradova ili općina od 01.04.20120. je nadopunjen sustavom e-Propusnice, koji građanima omogućuje jednostavno slanje zahtjeva za izdavanje propusnica korištenjem usluga e-Građani i NIAS.

Napuštanje mjesta boravka od 6. travnja bit će moguće samo uz e-propusnice koje će izdavati na rok od jednog do 14 dana, ovisno o razlogu za koji se izdaju.

 

1. ŠTO SU E-PROPUSNICE?

Sustav e-Propusnica građanima omogućava da predaju zahtjev za izdavanje propusnica upute poslodavcu, izabranom liječniku obiteljske medicine i nadležnom stožeru civilne zaštite. Osnovni cilj uspostavljanja ovog sustava bio je stvoriti jedinstveno mjesto za izdavanje propusnica, čime će se smanjiti mogućnost zloporabe i učinkovitiji sustav kontrole izdanih propusnica. Također će se onemogućiti izdavanje e-propusnica osobama u samoizolaciji, jer sustav povezuje Ministarstvo unutarnjih poslova, Poreznu upravu, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, zdravstveni sustav i Stožer civilne zaštite.

Podaci o izdanim e-propusnicama će, s vremenskim odmakom od najviše sat vremena, biti dostupni Ministarstvu unutarnjih poslova radi provjere na terenu. Izdane e-propusnice građanima će se dostaviti elektroničkim putem u osobni korisnički pretinac, a po potrebi će se moći ispisati na pisaču. Također će se moći koristiti na mobitelu jer e-propusnica na sebi sadrži i QR kod.

 

2. KAKO E-PROPUSNICE FUNKCIONIRAJU?

Na stranicama Vlade objavljena su tri videa u kojima je objašnjeno:

–  kako sustav funkcionira,   kako se u njega prijaviti  i kako popuniti zahtjev za izdavanje propusnice.

https://vlada.gov.hr/vijesti/uslugom-e-propusnica-smanjuje-se-mogucnost-zlouporabe-i-olaksava-sustav-kontrole-izdanih-propusnica/29128

 

Ukratko, slijedite ovaj link: https://epropusnice.gov.hr.

Zatim odaberete listu vjerodajnica, kao i prilikom svakog drugog pristupa sustavu. Potvrdite svoje podatke. Ulaskom u korisničko sučelje, izaberite jednu od opcija: zahtjev za propusnicom, pregled propusnica ili pregled zahtjeva. Ako želite predati zahtjev za izdavanjem propusnice, ispunite tražene podatke te potvrdite zahtjev. Nakon odobrenja, vaša e-Propusnica bit će vidljiva u pdf formatu.

 

3. ŠTO AKO NEMATE PRISTUP SUSTAVU E-PROPUSNICA?

Oni koji nisu u sustavu e-građanin i dalje će moći koristiti dosadašnje načine predaje zahtjeva putem mail adrese Stožeru civilne zaštite ili liječniku primarne zdravstvene zaštite, Dakle, takve osobe će nadležnom tijelu moći uputiti zahtjev mailom, ili ga dostaviti osobno.

 

Korisni linkovi:

Opis funkcionalnosti sustava

Postupak prijave u centralni sustav

Funkcionalnosti za građane