Na zahtjev Općine Čačinci i Virovitičko-podravske županije, Vlada Republike Hrvatske je na redovnoj sjednici uz predsjedavanje premijera Andreja Plenkovića, donijela Odluku o davanju suglasnosti Ministarstvu poljoprivrede za sklapanje Sporazuma s Općinom Čačinci o financiranju sanacije štete na Dječjem vrtiću „Lipa“ i Sportskom centru u Čačincima, a koje su nastale od posljedica prirodne nepogode poplava iz svibnja 2023. godine.
Suglasnost se daje Ministarstvu poljoprivrede da s Općinom Čačinci sklopi sporazum o financiranju sanacije štete na Dječjem vrtiću „Lipa“ i Sportskom centru Čačinci nastale od posljedica prirodne nepogode poplava iz svibnja 2023. godine.
Ovim putem koristim priliku zahvaliti hrvatskoj Vladi i predsjedniku Andreju Plenkoviću kao i ministrici poljoprivrede Mariji Vučković na iznimnoj potpori koju su nam pružili nakon nemilog događaja koji nas je zadesio u svibnju ove godine. Također, zahvaljujem i našem županu Igoru Androviću i zastupnicima u Hrvatskom saboru koji su doprinijeli u realizaciji ove potpore Vlade – rekao je načelnik Alen Jurenac.
Sporazumom će se financirati nastala šteta u iznosu od 620.392 eura. Naime, uslijed snažnog nevremena praćenog obilnom kišom i jakom tučom koje je zahvatilo područje Općine Čačinci 12. svibnja 2023., na navedenom području nastale su velike materijalne štete na poljoprivredi te društvenim, gospodarskim i stambenim objektima.
Od kobne poplave 12. svibnja do danas odrađeno je niz aktivnosti koje će smanjiti mogućnost ponavljanja bujičnih poplava. Prije svega, Hrvatske željeznice dovršile su projekt proširenja propusta ispod željezničke pruge i uputile zahtjev za izdavanje građevinske dozvole. Očekujemo da bi obnovom poplavljenih objekata paralelno započelo i proširenje spomenutog propusta. Uz navedeno, važno je naglasiti da je u suradnji s vodstvom Hrvatskih voda koji su nedugo nakon elementarne nepogode posjetili Čačince dogovoreno da će se prionuti trajnom rješavanju problema izgradnjom vodnotehničkog objekta kojim bi se spriječilo ponavljanje plavljenja navedene lokacije, ali jednako tako i dijela naselja odnosno obiteljskih kuća koje se nalaze u nižem dijelu Čačinaca. Foto:Kristijan Toplak